Spelen bij DEGASTEN?


Iedereen verdient de ruimte — time, mind & space — om te maken en spelen. Bij DEGASTEN bouw je aan je theater skills en ervaring. Je werkt vanuit onze studio’s in verschillende stadsdelen in Amsterdam samen met een mix van amateurs, professionals en sociaal-maatschappelijke organisaties. Maar je kunt ons ook leren kennen bij schoolvoorstellingen- en workshops in de rest van het land.


Ben je tussen de 13 en 31? We zien je graag bij onze jaarlijkse auditiedag in september of de open lessen reeksen in september, januari en maart. Hier kijken we of je past bij een van de maakgroepen, bestaande uit de productiegroepen en de STUDIO's. De STUDIO's zijn verdeeld over de stadsdelen Oost, Noord, West en de flexibele groep STUDIO X.


Alles dat we doen wordt als groep gemaakt met jongeren in de lead. Inclusie is de werkwijze, het zit sinds dag één in ons DNA. Je ziet en voelt het in de verhalen, de vormen, het publiek en de creative community.


Deelname aan DEGASTEN vraagt om een (kleine) bijdrage elk seizoen. Is dat geen optie voor je? Geen zorgen, we got you. We kunnen altijd samen kijken wat de mogelijkheden zijn. Steun je zelf graag een speler, ga naar de guestpass page en meld je aan. Met de guestspass krijg je o.a. tweejaarlijks de zine waarin je meer ontdekt over wat er speelt bij de spelers, makers en partners, krijg je voorrang op de merchandise en voorstellingstickets — en kun je een bedrag naar keuze doneren om spelers te supporten.


Over DEGASTEN


DEGASTEN is geboren, getogen en volwassen geworden in Amsterdam. In 2023 vierden we ons 10 jarige bestaan. DEGASTEN maken theater met jongeren tussen de 13 en 31 jaar in hyperdiverse samengestelde groepen. Ze doen niet aan diversiteit en inclusie maar dat zit sinds dag één in het DNA. Het is te zien en voelen in de verhalen, werkwijze, samenstelling van de organisatie, maar ook de jongeren, het publiek en partners waarmee ze intensief samenwerken.

De kracht van DEGASTEN is het begeleiden van jong talent in een diep persoonlijke context die de eigen belevingswereld, co-creatie, real-life ontmoetingen en doorlopend onderzoek centraal stelt. DEGASTEN spelen en maken altijd vanuit een mix van amateurs, professionals en sociaal- maatschappelijke partnerorganisaties. Uit deze aanpak komen theatervoorstellingen- en ervaringen met een eigenzinnige artistieke signatuur voort.

DEGASTEN zijn te vinden in studio’s verdeeld door heel Amsterdam en laten ook landelijk jongeren kennismaken met theater via onze educatie voorstellingen en workshops op scholen. Bij de jaarlijkse intakedag wordt er persoonlijk kennis gemaakt en worden spelers met potentie verdeeld in maakgroepen die nog hetzelfde jaar hun werk op scholen en culturele instellingen, theaters en festivals zullen presenteren. Sommige hebben al eerder op de planken gestaan, voor anderen is het de eerste keer. Daarom wordt er per groep met zorg gezocht naar de juiste samenstelling en groepsdynamiek. Jaarlijks verwerft zo’n 1/3e van de jongeren via de doorstroom naar vervolgtrajecten, het kunstvakonderwijs of het semi-professionele werkveld een plek in de beroepspraktijk.

Deelname aan DEGASTEN vraagt om een kleine bijdrage elk seizoen. DEGASTEN is zich bewust dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen deze kosten kunnen betalen. Dat is vaak iets waar niet makkelijk over wordt gesproken en schaamte rondom ontstaat. Gelukkig heeft DEGASTEN door de jaren heeft een theater community gebouwd die elkaar graag steunt. Dat kan sinds dit jaar ook voor iedereen die een guestpass heeft.


Eigen methodiek

De methodiek van DEGASTEN kenmerkt zich door het creëren van een speelruimte waarin vertrouwen, transparantie, co-creatie en luisteren de basis vormen. Vallen en opstaan hoort er vanzelfsprekend bij. Deze methodiek, geleid door de expertise van het artistieke team, maakt het mogelijk om het beste uit de spelers te halen en vernieuwend artistiek werk te maken. In die veilige ruimte zijn de jongeren ‘makende spelers’, die in co-creatie met de professionals hun verschillende perspectieven, ervaringen en denkwijzen vertalen naar artistiek materiaal. Het transdisciplinaire karakter helpt ons recht te doen aan de veelzijdigheid en leefwereld van de spelers. Omdat we de verhalen vanuit meerdere perspectieven kunnen vertellen en vormgeven.

Alle producties en artistieke producten die uit de groepen voortkomen trekken hun eigen publiek, met een totaal bereik van 18.000 eigen bezoekers en deelnemers op jaarbasis.


Samenwerken met DEGASTEN

Naast het maken van voorstellingen en het investeren in talentontwikkeling, begeleiden en adviseren we ook professionals, partners en stakeholders uit het sociale en artistieke domein, zoals o.a (kunstvak)onderwijs, musea en zorg en buurt instellingen. Partners die met en vanuit de belevingswereld van jongeren artistiek werk willen maken. Talentontwikkeling en diversiteit verdienen een brede kijk op de sector, doelgroep en samenleving. Het vereist creativiteit en flexibiliteit in de totstandkoming. DEGASTEN zet graag haar kennis, kunde en bevlogenheid in om dit mogelijk te maken.TEAM
Adanma Okoro

Artistiek Coördinator

︎︎︎E-mail


Aike Jansen

Creatief producent + ontwerper

︎︎︎E-mailAsma el Mouden

TalentonwikkelingDanilo Nisi

Maker (stage)Dorothy Blokland

Maker

︎︎︎E-mail


Ingrid Pendavingh

Administratie

︎︎︎E-mailJamie Huisman

Maker

︎︎︎E-mailNabil Benkers

Maker (stage)Nilay Ceber

Maker

︎︎︎E-mailRutger Esajas

Creatief directeur + Maker

︎︎︎E-mailSem Jonkers

Maker

︎︎︎E-mailSènami Awunou

Zakelijk directeur

︎︎︎E-mailVanessa Lagadeau

Producent voorstellingen

︎︎︎E-mailWilbert Slagboom

Zakelijk coördinator

︎︎︎E-mail


Nieuwsgierig naar meer mensen die hebben bijgedragen aan DEGASTEN? Lees hier de interviews door Teddy Tops met Adanma, Sheralynn, Fjodor, Ciraj, Sidar, Asma, Christopher, Saul, Sinem en Sergio.THEATER DEGASTEN p/a NOWHERE, MADURASTRAAT 90, AMSTERDAM
        INFO@THEATERDEGASTEN.NL
︎ ︎ ︎THEATER DEGASTEN p/a NOWHERE, MADURASTRAAT 90, AMSTERDAM
        INFO@THEATERDEGASTEN.NL