OUTSIDEINSIDEOUT ZINE

Hoe beïnvloedt de ruimte waarin je woont jouw leven? En wat gebeurt er als je geen controle hebt over deze plek?


 seizoen 20/21 

In samenwerking met Sick! Festival (Verenigd Koninkrijk), Cordaan en de Academie voor Theater en Dans legden makers en spelers van DEGASTEN hun eigen verhalen en die van jongeren vast in een ZINE. Een ZINE is een zelf-gepubliceerd magazine, vaak met een specifieke doelgroep of thema. Deze ZINE, op A3- formaat en hoogwaardig gedrukt, bevat naast uiteenlopend werk van de makers ook portretten van kunstenaar Elza Jo en bijdragen van kunstenaar Raul Balai en schrijver Babah Tarawally. Een zelfgebouwde website, geconceptualiseerd als online ZINE, laat naast het werk uit de ZINE ook het onderzoek zien, van zowel de Nederlandse jongeren als die in het Verenigd Koninkrijk. Het idee en concept van de ZINE is ontstaan ten tijde van de Corona lockdown. Van het één op andere moment zat iedereen thuis, in zijn eigen, soms beperkte leefomgeving. Tussen 4 muren werd je gedwongen je directe leefomgeving met een scherpe blik te bekijken. Hoe ziet jouw ruimte eruit en hoe verhoud je ertoe? Wat voor invloed heb jij op je leefomgeving en welke invloed heeft jouw leefomgeving op jou? Om dit fenomeen verder te onderzoeken en verdiepen hebben we experts ingeschakeld, jongeren die om diverse redenen al veel ervaring in hadden in het leven in een beperkte leefomgeving. 


Covid heeft ons in dit project gedwongen om een nieuwe vorm te ontdekken: een publicatie als theater. Hoe kan de gelaagdheid van het werk van DEGASTEN zich vertalen in een website en in een gepubliceerd tafelboek? Hoe ver kan je de grenzen van deze vorm oprekken? Wat voor theatrale vormen kan dit krijgen? Dit hebben we verder uitgezocht in het festival OUTSIDEINSIDEOUT (2022), waar de ZINE een comeback maakte als afhaalvoorstelling. Daarnaast krijgt de thematiek van dit project een vervolg in de installatie INSIDE. INSIDE is de reactie en het antwoord op de ZINE van de jongeren van De Hartelborgt.
 Credits 

Concept & creatie Theater DEGASTEN: Aike Jansen, Elike Roovers, Madelon van Riel, Rutger Esajas, Sènami Awunou Workshop facilitators / workshop masters / docenten Basak Layic, Cara Looij, Emily van Zoonen, Dionne Gillis, Jamie Huisman, Jazzy van Wersch, Mimosa Ricketts, Rosa Gooij, Quinsy Gario Samen met Yusuf, Sabri, Luna, Ieke, Emily, Revellinho Mohamed, Ibrahim, Mollie, Ellie, Sam, Annie, Yorusalem Met werk van Elza Jo, Raul Balai, Babah Tarawally Advertorials door Duran Lantink, Jan Hoek, Ribal Audio Tomy Huijbregts Partners Academie voor Theater en Dans, Buro Ervaringskracht, Cordaan, Theater LeBelle, TiPP, Stichting De Vrolijkheid, Swiis Foster Care, Nowhere 
Afbeeldingen ZINE door Sharon Jane D. THEATER DEGASTEN p/a NOWHERE, MADURASTRAAT 90, AMSTERDAM
        INFO@THEATERDEGASTEN.NL
︎ ︎ ︎THEATER DEGASTEN p/a NOWHERE, MADURASTRAAT 90, AMSTERDAM
        INFO@THEATERDEGASTEN.NL