MORAALMEESTERS


 seizoen 22/23 

Voor de opening van de tentoonstelling Moraalmeesters: Wijze lessen van het Stadspaleis in het Paleis op de Dam ontwikkelden DEGASTEN vier korte performances, geïnspireerd op de zeventiende-eeuwse schilderijen (schoorsteenstukken) die in de tentoonstelling in het middelpunt staan. De ontwerpen van deze schilderijen, uitgevoerd door vooraanstaande kunstenaars als Jan Lievens, Ferdinand Bol en Govert Flinck, bevatten met een veelbetekenend verhaal telkens een morele les voor de gebruikers en bezoekers van het desbetreffende kantoor - toen nog in het Amsterdamse stadhuis. Thematiek als barmhartigheid, regels volgen, omkopen en advies vragen – allen relevant voor jongeren van het Amsterdam van vandaag.

Spelers van DEGASTEN vertaalden deze lessen en vragen zich af: Wat is barmhartigheid? Wie vraag je om raad? Wat is goed en fout in tijden van altijd zeggen wat je denkt? Kunnen twee tegengestelde meningen het allebei goed hebben? Wie zijn wij in een stad die verandert?
 In de media 

“Wijze lessen van Hollandse Meesters in het Paleis op de Dam” [Het Parool, lees meer]  Credits 

concept & creatie Theater DEGASTEN regie Sebastiaan van Loenen, Rutger Esajas & Sheralynn Adriaansz concept / tekst / muziek Naomi Namutebi, Mingus Kramer, Sander Koridon, Jelle Diepstraten, Dayna Martinez Morales, Celesta Mensah, Yunus Bilir creatief producent Aike Jansen kostuums Outsiderwear partner Paleis op de Dam met dank aan Jan Hoek 

“We breken in, in het huis van de koning. We breken in wat we willen vertellen, aan de hand van de schilderingen. Het staat niet vast.”

Foto’s door Jeroen van der Meyde KPA 

THEATER DEGASTEN p/a NOWHERE, MADURASTRAAT 90, AMSTERDAM
        INFO@THEATERDEGASTEN.NL
︎ ︎ ︎THEATER DEGASTEN p/a NOWHERE, MADURASTRAAT 90, AMSTERDAM
        INFO@THEATERDEGASTEN.NL