BREAK (20/21)

Een interactieve voorstelling die ruimte maakt voor gesprek 


 seizoen 20/21 

In 2020 vierde Nederland 75 jaar vrijheid. Maar wat betekent deze vrijheid voor jongeren nu? Hoe voelt vrijheid als je in ‘vrijheid’ bent geboren? In Nederland hebben we geen oorlog, maar ervaren we die vrijheid die ze 75 jaar geleden voelden nog steeds?

In BREAK doen we samen met jouw klas onderzoek naar vrijheid. BREAK is een voorstelling en workshop in één. Het ene moment wordt er een monoloog gespeeld midden in de klas, dan zijn weer alle leerlingen in groepjes aan het werk of is ereen klassikaal gesprek. BREAK is een dynamisch geheel dat door middel van acteerwerk, video, interactieve opdrachten en scherpe vragen blijft prikkelen.De leerlingen worden uitgedaagd om mee te doen, te denken en een mening te vormen. Ook leren zij luisteren naar elkaars verhaal vanuit de beleving, ervaring of mening van een ander.Wat is vrijheid voor jou?Dragen wat je mooi vindt? Schreeuwen wat je denkt? Doen wat je wilt? Helemaal jezelf kunnen zijn? Wie zijn wij 

DEGASTEN is een jongerentheatergezelschap uit Amsterdam. DEGASTEN maakt theater met jongeren tussen de 12 en 25 jaar voor zowel in het theater als voor op school.De voorstelling BREAK is ontstaan uit een samenwerking in 2020 met Anne Frank Stichting en als onderdeel van 75 jaar vrijheid, een activiteitenreeks van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in opdracht van het ministerie van VWS en het vfonds. Sinds 2016 ontwikkelden DEGASTEN en Anne Frank Stichting samen educatieve voorstellingen. Alle voorstellingen gaan over actuele onderwerpen aangedragen door de Anne Frank Stichting. Zoals racisme en discriminatie, vrijheid, gelijke rechten en democratie. De jonge spelers van DEGASTEN dragen vervolgens zelf verhaallijnen aan gebaseerd ophun eigen ervaringen. Deze verhaallijnen worden omgezet naar een theatrale vertaling. DEGASTEN onderzoekt voortdurend de zeggingskracht van theater in deze tijd en schuwtde confrontatie niet.

Voorstellingen die eerder zijn ontwikkeld door DEGASTEN en de Anne Frank Stichting:
Read My Lips - voorjaar 2020
Back to Back - 2018/2019
Fair Play - 2016/2017/2018 

 Toolbox  

Voor BREAK is een theatrale gespreksvorm en toolbox ontwikkeld die leerlinge aanzet tot het omzetten van inspiratie en gesprekken tot een artistieke vorm resulterend in een free write sessie met van iedere leerling een eigen uitspraak over, een ode aan het thema vrijheid.“Ik wilde dat de goede dingen in mijn leven ook te lezen waren op mijn huid. Mijn eerste kus.
De bergen tijdens een zonsondergang. Of luisteren naar Ariana Grande”

(fragment uit BREAK)THEATER DEGASTEN p/a NOWHERE, MADURASTRAAT 90, AMSTERDAM
        INFO@THEATERDEGASTEN.NL
︎ ︎ ︎THEATER DEGASTEN p/a NOWHERE, MADURASTRAAT 90, AMSTERDAM
        INFO@THEATERDEGASTEN.NL