DEGASTEN
EINDPRESENTATIES
2020-2021





































 WEST = 

Babs
Charlotte
Donnavon
Femke
Ieke
Kyra Kay
Marly
Mohamed
Roberto
Saber
Ahmed
Asaiah
Bridgette
Doris
Jeroen
Jillian
Joshua
Sebastian
Simon
Tessa



 NOORD = 

Christopher
Ciraj
Enes
Gaye
Gian
Laura
Niobe
Nirell
Osman
Safien
Sam
Teije
Tess
Thomas
Yara



 OOST = 

Amy
Daan
Isa
Isabelle
Joel
Lisa
Nienke
Serena
Suzette
Tessa
Asina
Bilal
Birsu
Bo
Donna
Faye
Georgia
Imani
Isabelle
Tizea
Melisa

 NOMAD = 

Basak
Farouk
Ayman
Bahjat
Selman
Amr
Yusuf
Yusuf Gregory
Lindsey
Jay



DEGASTEN is een jongerentheatergezelschap uit Amsterdam. DEGASTEN maakt rauw, fysiek, interdisciplinair montagetheater met jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Dicht op de huid van het publiek maken de spelers montagetheater dat sterk associatief en visueel is. De voorstellingen zijn gebaseerd op ervaringen van de spelers en gaan altijd over actuele onderwerpen, dichtbij hun belevingswereld . Zij dragen zelf verhaallijnen aan die worden omgezet naar theatrale, intense vertalingen. DEGASTEN onderzoekt voortdurend de zeggingskracht van theater in deze tijd en schuwt de confrontatie niet.


Meer DEGASTEN? Klik hier.

Seizoen ‘20-‘21 was anders dan andere jaren. Het was het jaar waarin corona centraal stond en er noodgedwongen naar andere vormen van samen zijn en theater maken gezocht moest worden. De spelers hebben onder leiding van hun docenten digitaal gewerkt. Ze hebben teksten geschreven, gesprekken gevoerd over kunst/theater, vanuit verschillende thema’s onderzoek gedaan, films en sketches gemaakt. Toen de maatregelen dat toelieten hebben ze een (theatrale) vertaling gemaakt van waar zij aan hebben gewerkt.

Dit resulteerde in een afsluitend weekend waarin alles werd getoond: geluidsfragmenten, een theatrale wandelroute door de wijk, een live presentatie voor een klein publiek én een ‘niet (g)een demonstratie tegen angst’. Op deze website zie je een compilatie van dit alles.

Rechtsonder vind je de verschillende groepen. Door daarop te klikken kom je op de pagina van Studio Oost, West, Noord of Nomad. Al klikkend ga je door de stad en langs de verschillende studio's. Laat je leiden door je eigen impuls en lees, luister en kijk naar wat de spelers allemaal hebben gemaakt. Veel plezier!

Met dank aan:
Sem Jonkers, Tomas Leijen, Mara van Nes, Nilay Ceber, Anouar Ennali, Joanne Purperhart en alle spelers van DEGASTEN 2020/2021 ︎.








        ︎
Chaos

Ensemble 


 

︎sleep om ons te zien 
Dialoog

Door Tejje & Niobe





︎

Video door Vincent van Woerkom







Lieve DEGASTEN spelers, welkom op de Dam, onze Dam, van Amsterdam. Jullie zijn hier vandaag voorbijganger, publiek en performer tegelijk.

Ik ben de stem van Mara en Ik zal jullie zo af en toe instructies geven via deze live podcast. Je kan zelf het volume van je telefoon aanpassen.

Het afgelopen jaar gaf ik samen met Tomas les aan DEGASTEN NOMAD. We hebben de afgelopen week intensief gewerkt om een ‘protest tegen angst’ voor jullie te maken.

Naast mijn stem zal je ook andere stemmen horen, stemmen die Engels zullen spreken, zij nemen jullie mee in hun wereld en gedachten.


Je kunt nu in beweging komen en je verplaatsen over de Dam. We gaan dwalen over het plein. Ga niet te ver, maar blijf ook vooral niet te dicht bij elkaar in de buurt. De andere mensen op het plein mogen nog niet doorhebben dat we er zijn. Kijk om je heen, wat valt je op? Wie trekt je aandacht? En wie horen er bij elkaar?

Waar wil je heen? Where do you wanna go? 





 





               












Video door Vincent van Woerkom



Video door Vincent van Woerkom



PAMFLET.

Een pamflet is een gelegenheidsgeschrift[1], doorgaans in gedrukte vorm, met een actuele inhoud of strekking. Het kan een enkel velletje zijn dat dubbelzijdig bedrukt is, maar kan ook meerdere pagina's omvatten. Het kan zelfs de omvang van een boek hebben.
Een pamflet kan veel soorten inhoud hebben, van politieke oproepen en overheidsinformatie tot godsdienstige beschouwingen, desinformatie of persoonlijke afrekeningen. Pamfletten van beperkte omvang zijn meestal op goedkope en eenvoudige wijze te schrijven, te produceren en te verspreiden. Daarom worden pamfletten veel gebruikt voor politiek protest en politieke campagnes. Maar ook tendensliteratuur die de omvang van een boek heeft, kan onder de pamfletten worden gerekend. Van belang is dat de inhoud een duidelijke richting of strekking heeft, vaak in negatieve zin: er wordt dan tegen een misstand geprotesteerd, een toestand, gebruik of gewoonte wordt gehekeld. In positieve zin kan het een oproep tot actie bevatten, een standpunt tot verbetering uitdragen, of een stellingname verwoorden.

Pamfletten zijn altijd eigentijds en hebben tot doel de publieke opinie te beïnvloeden. Pamfletten geven informatie uit de eerste hand. Zij geven een goed beeld van de wisselende publieke opinie door de eeuwen heen.
Ook in de kunst is gebruikgemaakt van een pamflet of manifest. De werkwijze van de kunststroming Les Nabis bijvoorbeeld werd in 1890 vastgelegd in een pamflet van de hand van Maurice Denis. En in 1924 legde André Breton het surrealisme uit in Het Surrealistisch Manifest. Pamfletten zijn door de eeuwen heen aangeduid met verschillende termen, die elkaar niet altijd dekken. Behalve 'pamflet' 'manifest', 'vlugschrift', 'schotschrift', 'verweerschrift', 'strijdschrift', 'schimpschrift, 'libel', 'brochure', 'traktaat', 'paskwil' en 'blauwboekje'. Verder namen als 'mazarinades', een reeks pamfletten als verzet tegen kardinaal Mazarin.

Ook een liedblad kan tot het pamflet worden gerekend, als de inhoud van het lied naar de actualiteit verwijst en er een bepaalde opvatting in wordt uitgedragen.

Keuzes


Het is eng om te kiezen voor het nieuwe
Zonder het nieuwe zal er nooit een oude zijn.
Het is veilige te kiezen voor het veilige oude, want het is niet veilig om te zoeken op een nieuw terrein.
Het oude zal niet brengen wat het nieuwe is.
Het nieuwe, dat ben ik!

Ik wil blijven kleuren buiten de lijntjes, zoals blauw, rood ontmoet en zij samen paars is. Ik wil beter doen, dan ik toen was.
zodat het oude het nieuwe is.
Het nieuwe voor jou en voor mij dezelfde ik.

Dus doe je oogklepjes af en kijk om je heen, er zijn genoeg kleuren dan rood en blauw alleen.