DEGASTEN is een jongerentheatergezelschap uit Amsterdam. DEGASTEN maakt rauw, fysiek, interdisciplinair montagetheater met jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Dicht op de huid van het publiek maken de spelers montagetheater dat sterk associatief en visueel is. De voorstellingen zijn gebaseerd op ervaringen van de spelers en gaan altijd over actuele onderwerpen, dichtbij hun belevingswereld . Zij dragen zelf verhaallijnen aan die worden omgezet naar theatrale, intense vertalingen. DEGASTEN onderzoekt voortdurend de zeggingskracht van theater in deze tijd en schuwt de confrontatie niet.


Meer DEGASTEN? Klik hier.

Seizoen ‘20-‘21 was anders dan andere jaren. Het was het jaar waarin corona centraal stond en er noodgedwongen naar andere vormen van samen zijn en theater maken gezocht moest worden. De spelers hebben onder leiding van hun docenten digitaal gewerkt. Ze hebben teksten geschreven, gesprekken gevoerd over kunst/theater, vanuit verschillende thema’s onderzoek gedaan, films en sketches gemaakt. Toen de maatregelen dat toelieten hebben ze een (theatrale) vertaling gemaakt van waar zij aan hebben gewerkt.

Dit resulteerde in een afsluitend weekend waarin alles werd getoond: geluidsfragmenten, een theatrale wandelroute door de wijk, een live presentatie voor een klein publiek én een ‘niet (g)een demonstratie tegen angst’. Op deze website zie je een compilatie van dit alles.

Rechtsonder vind je de verschillende groepen. Door daarop te klikken kom je op de pagina van Studio Oost, West, Noord of Nomad. Al klikkend ga je door de stad en langs de verschillende studio's. Laat je leiden door je eigen impuls en lees, luister en kijk naar wat de spelers allemaal hebben gemaakt. Veel plezier!

Met dank aan:
Sem Jonkers, Tomas Leijen, Mara van Nes, Nilay Ceber, Anouar Ennali, Joanne Purperhart en alle spelers van DEGASTEN 2020/2021 ︎.